piątek, 12 kwietnia 2019
Tradycyjne słodycze wielkanocne
Tradycyjne wielkanocne słodycze w moim domu to mazurek, najlepiej z dużą ilością bakalii, skórki pomarańczowej, migdałów i lukru. U mnie na stole nie może również zabraknąć baranka z cukru lub czekolady i obowiązkowy jest sernik w polewie czekoladowej, makowiec oraz słodycze Dr Gerarda. Innymi tradycyjnymi słodyczami na Wielkanoc jest babka wielkanocna; cytrynowa, czekoladowa, majonezowa czy piaskowa. Wszystkie posiadają charakterystyczny kształt i smak. Na Święta Wielkanocne przygotowuje się także kołacz. Jest to przysmak, którego spód to pulchne ciasto drożdżowe, a w środku jest masa makowa czy serowa, natomiast na samej górze znajduje się posypka. Obecnie nadzienie można zastąpić też mieszanką smażonych owoców. Chlebiczek owocowy to tradycyjny wielkanocny przysmak jest to wypiek z bardzo obfitym, owocowo-bakaliowym nadzieniem zapieczonym w cienkiej warstwie ciasta drożdżowego. Innym specjałem świątecznym jest serowa pascha wielkanocna, czyli deser na bazie twarogu i bakalii, który przypomina w smaku sernik. Jest to ciasto podawane na zimno z gotowanego, trzykrotnie mielonego i odciśniętego na sicie twarogu. Do niego dodaje się śmietanę, masło, wanilię, miód i żółtka. W zależności od upodobań i tradycji rodzinnych do takiej masy dodaje się rodzynki, orzechy, czekoladę czy kandyzowane owoce. Kolejnym wypiekiem wielkanocnym jest sękacz. To ciasto biszkoptowe z widocznymi w przekroju ciemnymi warstwami, przypominającymi drzewne słoje. Nazwa pochodzi od sposobu wypieku, ponieważ klasyczny sękacz pieczony jest na obrotowym rożnie, a na upieczone warstwy dodaje się nowe, więc w efekcie powstają na nim charakterystyczne sęki. Serownik handzlowski to rodzaj tradycyjnego sernika w formie placka. Jego podstawą jest dobrze odciśnięty twaróg. Uciera się go z jajkami, miękkim masłem oraz cukrem. Masę serową przyrządza się na wiele sposobów, jednak najczęściej aromatyzuje się ją wanilią albo dodaje się rodzynki, tarte migdały czy smażoną w cukrze skórkę pomarańczową. Ciasto można upiec również z kruchym spodem. Tradycyjne słodkości wielkanocne znajdują się także wśród święconych produktów np. baranek, króliczek, kurczaczek czy jajka przygotowane z masy cukrowej, piernika, marcepanu czy czekolady to obowiązkowy element wielkanocnego koszyczka. Te słodkie figurki szczególnie uwielbiają dzieci.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz