Biszkopt
-5 jajek
-150 g cukru
-2 budynie o smaku krówki
-40 g mąki tortowej
-1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masa
-1l mleka
-200 g masła lub margaryny
-pół szklanki cukru
-2 opakowania cukru wanilinowego
-2 budynie śmietankowe bez cukru
-pół szklanki mąki pszennej tortowej
-1l mleka
-200 g masła lub margaryny
-pół szklanki cukru
-2 opakowania cukru wanilinowego
-2 budynie śmietankowe bez cukru
-pół szklanki mąki pszennej tortowej
Posypka
-kruche ciastka posypane cukrem pudrem od Dr Gerard opakowanie
Dodatkowo
-kruche ciastka kakaowe z polewą kakaową od Dr Gerard opakowanie
-kruche ciastka posypane cukrem pudrem od Dr Gerard opakowanie
Dodatkowo
-kruche ciastka kakaowe z polewą kakaową od Dr Gerard opakowanie
Polewa
-100 g czekolady mlecznej
-100 g czekolady gorzkiej
-150 ml śmietanki 30%
-100 g czekolady mlecznej
-100 g czekolady gorzkiej
-150 ml śmietanki 30%
Sposób przygotowania: biszkopt: białka ubijam ze szczyptą soli i cukrem, dodaję po jednym żółtku i nadal ubijam. Następnie przesiewam mąkę z budyniami oraz proszkiem do pieczenia i mieszam łopatką. Przelewam do blaszki (około 30/40 cm) wyścielonej papierem do pieczenia i piekę około 25 minut w temperaturze 175 stopni. Upieczony biszkopt odstawiam do wystudzenia, a następnie wkładam do tej samej blaszki. Masa: do garnka wlewam 750 ml mleka, dodaję cukry wanilinowe oraz masło i podgrzewam. W osobnej misce mieszam cukier, mąkę, budynie, resztę mleka i żółtka. Masę wylewam na gotujące się mleko i dokładnie mieszam do zgęstnienia. Większą część masy wylewam na biszkopt, układam kruche ciastka kakaowe z polewą kakaową od Dr Gerard i wylewam pozostałą masę. Posypka: kruche ciastka posypane cukrem pudrem od Dr Gerard rozdrabniam blenderem i rozsypuję na masie. Polewa: czekolady rozpuszczam w śmietance nad parą, lekko studzę i dekoruję wierzch ciasta. Podaję po schłodzeniu, a do przygotowania wykorzystałam słodycze od Dr Gerarda, ponieważ wtedy ma pewność, że moje wypieki będą niepowtarzalne i pyszne. Polecam i życzę smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz