poniedziałek, 11 października 2021

Rodzaje czekolady.

 

Rodzaje czekolady.


Kto nie lubi czekolady? Nie znam w swoim otoczeniu takich osób. Czekolada jest dobra na wszystko. Możemy z niej przygotowywać rozmaite desery oraz słodycze. Wypiekać pyszne ciasta oraz ciasteczka. Jako dodatek do lodów, budyni, brownie czy jako posypka. Dr Gerard ma w swojej ofercie mnóstwo słodyczy, które zawierają czekoladę takie jak:  herbatniki z kremem śmietankowym i czekoladą CHOCOCOOL CREAM oraz PASJA MOCCA herbatniki o smaku kawy i czekolady. To tylko dwa rodzaje ciastek przykładowe. A jakie mamy rodzaje czekolady? Każdy z nas zna mleczna, gorzka, deserowa oraz biała czekolada. Czekolada mleczna najbardziej lubiana przez dzieci. Jednak ten gatunek nie zawiera więcej niż 50% miazgi kakaowej, dość duża zawartość cukru oraz mleka. To muszę zastanowić się czy nie przejść tylko na gorzką! A więc dobra gorzka czekolada powinna zawierać co najmniej 70 % miazgi kakaowej. Wiadomo im jest jej więcej tym czekolada posiada więcej swoich wartości. Jednak taka czekolada jest droższa ale też zjemy jej mniej. A biała mi się wydaje, że jest mniej popularna ale to tylko moje zdanie. Ona nie zawiera miazgi kakaowej. Jednak składa się z mleka, cukru tłuszczu kakaowego. Pozostała nam do oceny deserowa. Ten gatunek zawiera od 30% do 70 % miazgi kakaowej. Na pewno jest delikatniejsza oraz słodsza od gorzkiej. Którą wybieracie?

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz