Kajmak to bardzo słodka, gęsta masa, która powstaje podczas gotowania mleka lub śmietanki z cukrem. Kajmak można przygotować na dwa sposoby. Pierwszy to długie gotowanie zamkniętej puszki mleka skondensowanego. Drugi to powolne gotowanie mleka lub śmietanki z cukrem, aż masa zrobi się złotobrązowa i gęsta. Kajmak wykorzystać możemy do nadziewania, przekładania ciast czy smarowania mazurków. Obecnie bez problemu można kupić gotowy, jednak nie wszystkim on smakuje. Z kolei samodzielne przygotowanie kajmaku nie jest, aż tak trudne, ale zajmuje sporo czasu, więc ja do przygotowywanego ciasta w sobotę użyłam gotowej masy kajmakowej, ponieważ troszkę się spieszyłam a chciałam wypróbować pewien przepis przed Świętami Wielkanocnymi, które będą już niebawem. Chcecie wypróbować? Oto składniki:
Biszkopt
-4 jajka
-5 dag mąki pszennej
-5 dag mąki ziemniaczanej
-10 dag cukru
-1 łyżeczka proszku bo pieczenia
-2 łyżki kakao
-szczypta soli
Warstwa orzechowa
-25 dag orzechów włoskich mielonych
-niepełna szklanka cukru pudru
-5 białek
-1 łyżeczka proszku do pieczenia
-1 łyżka mąki pszennej
-1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
Masa
-pół szklanki mleka
-pół szklanki cukru
-30 dag masła
-5 żółtek
Masa kajmakowa
-puszka masy kajmakowej
-10 dag masła
-rodzynki według uznania
Dodatkowo
-wafelki Pryncypałki od Dr Gerard 2-3 sztuki
-ciastka Scooby- Doo Doobees od Dr Gerard
Sposób przygotowania: biszkopt: białka oddzielam od żółtek i ubijam na sztywną pianę ze szczyptą soli. Pod koniec ubijania stopniowo dodaję cukier nadal ubijając. Dodaję pojedynczo żółtka, dalej ubijając. Mąkę mieszam z proszkiem do pieczenia, przesiewam i powoli wsypuję do ciasta, na końcu dodaję kakao. Mieszam do momentu połączenia się składników. Blaszkę (24/34 cm) wykładam papierem do pieczenia i wlewam ciasto. Piekę w temperaturze 170 stopni około 30 minut. Po upieczeniu rzucam blaszkę z biszkoptem z wysokości pół metra a następnie biszkopt studzę w uchylonym, ale wyłączonym piekarniku. Warstwa orzechowa: białka ubijam na sztywno, stopniowo dodaję cukier puder. Mąki mieszam z proszkiem do pieczenia i mielonymi orzechami, delikatnie łączę z ubitymi białkami. Wylewam na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piekę 20 minut w temperaturze 160 stopni. Masa: żółtka, masło, mleko i cukier miksuję, podgrzewam mieszając do momentu zagotowania i odstawiam do wystudzenia. Masło ucieram na puch, stopniowo dodaję zimną masę jajeczną. Odkładam 4 łyżki. Masa kajmakowa: masło ucieram na puch, stopniowo dodaję masę kajmakową. Na końcu dodaję rodzynki i mieszam delikatnie. Przełożenie: na biszkopt wykładam masę, układam warstwę orzechową, na która smaruję masę kajmakową i wykładam ciastka Scooby- Doo Doobees (czekoladowym wizerunkiem do dołu), a herbatnik smaruję odłożoną masą, a wierzch posypuję pokruszonymi wafelkami. Warto spróbować, rodzinka była zachwycona. Idealne sprawdzi się na Wielkanoc oprócz tradycyjnych mazurków. A do przygotowania tego ciasta polecam słodycze Dr Gerarda. Życzę słodkich wypieków i smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz