piątek, 7 kwietnia 2017

tradycja to rzecz święta

Wielkanocne tradycje: pisanka ogólna zwyczajowa nazwa jaja zwykle kurzego,ale także gęsiego,czy kaczego.Zdobionego różnymi technikami.Jaja są używane w obrzędowości i symbolice różnych kultur,oraz jako elementy dekoracyjne.Jajo stanowi zalążek nowego życia.
Wielkanocne tradycje: Śmigus-dyngus, czyli Lany Poniedziałek
Śmigus-dyngus, Lany Poniedziałek czy Poniedziałek Wielkanocny – to określenia drugiego dnia Świąt Wielkanocnych,który co roku przynosi wiele radości,szczególnie tym najmłodszym.Kultywowany w całej Polsce jest jedynym dniem w roku,kiedy nikt nie może nam zabronić wylać wiaderka wody na kogoś z rodziny,przyjaciół bądź znajomych,a widok przemoczonego ubrania wywołuje uśmiech na twarzach nie tylko oblewających,ale i oblanych.To o tradycjach,o których pamiętamy co roku.A teraz coś słodkiego od firmy Dr.Gerard.Rogaliki pudrowane najeżone bakaliami:składniki:opakowanie rogalików pudrowanych Dr. Gerard,200 g. czekolady mlecznej można zastąpić gorzką lub pół na pół,ulubione bakalie.Sposób przygotowania:czekoladę roztopić w kąpieli wodnej.Bakalie rozdrobnić w moździerzu.Moczyć kolejno rogaliki,najpierw w czekoladzie,następnie w bakaliach.Następnie kłaść na talerz i czekać do stężenia,można wstawić do lodówki.Smacznego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz