Ciasto
czekoladowe ze śliwką.
Jeszcze mamy sezon
śliwkowy więc warto w swych deserach wykorzystywać te owoce. Mają
wiele cennych właściwości przede wszystkim regulują trawienie.
Mają wiele witamin, błonnika. Co ważne dla osób dbających o
linie świeże owoce śliwki mają o wiele mniej kalorii niż
suszone. Także jedzmy kiedy mamy na nie ochotę. A dzisiaj podzielę
się fantastycznym przepisem na ciasto czekoladowe ze śliwkami.
Polecam również skorzystać z przepisów dr Gerarda DESEROTEKA
https://drgerard.eu/przepisy mamy tam mnóstwo rozmaitych słodkości
z czekoladą na jesienną chandrę. Do mojego ciasta potrzebujemy:
150 gram
margaryny,170 gram mąki, 100 gram czekolady gorzkiej,150 mililitrów
mleka, 150 gram cukru,20 gram kakao,2 jajka, 1 łyżeczka proszku do
pieczenia,10 śliwek.
Polewa; 100 gram
czekolady gorzkiej, 100 mililitrów śmietany 30%.
Do garnka wlewamy
mleko dodajemy cukier,kakao, margarynę, oraz połamaną czekoladę
na małym ogniu podgrzewamy aż wszystkie składniki ze sobą się
połączą. Odstawiamy aż dobrze wystygnie. Następnie dodajemy
jajka, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Dobrze wymieszać.
Ciasto przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Ja
wykładam do małej kwadratowej blachy. Śliwki myjemy, kroimy na
połówki wyjmujemy pestki. Wykładamy na ciasto. Wstawiamy do
piekarnika na 50 minut. Śmietanę podgrzewamy dodajemy połamaną
czekoladę. Mieszamy aż masa nabierze koloru. Taką pyszną polewą
dekorujemy nasze czekoladowe ciasto. Szybkie a zarazem pyszne.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz