środa, 4 października 2017

Ciasto czekoladowe ze śliwką.

Ciasto czekoladowe ze śliwką.

Jeszcze mamy sezon śliwkowy więc warto w swych deserach wykorzystywać te owoce. Mają wiele cennych właściwości przede wszystkim regulują trawienie. Mają wiele witamin, błonnika. Co ważne dla osób dbających o linie świeże owoce śliwki mają o wiele mniej kalorii niż suszone. Także jedzmy kiedy mamy na nie ochotę. A dzisiaj podzielę się fantastycznym przepisem na ciasto czekoladowe ze śliwkami. Polecam również skorzystać z przepisów dr Gerarda DESEROTEKA https://drgerard.eu/przepisy mamy tam mnóstwo rozmaitych słodkości z czekoladą na jesienną chandrę. Do mojego ciasta potrzebujemy:
150 gram margaryny,170 gram mąki, 100 gram czekolady gorzkiej,150 mililitrów mleka, 150 gram cukru,20 gram kakao,2 jajka, 1 łyżeczka proszku do pieczenia,10 śliwek.
Polewa; 100 gram czekolady gorzkiej, 100 mililitrów śmietany 30%.

Do garnka wlewamy mleko dodajemy cukier,kakao, margarynę, oraz połamaną czekoladę na małym ogniu podgrzewamy aż wszystkie składniki ze sobą się połączą. Odstawiamy aż dobrze wystygnie. Następnie dodajemy jajka, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Dobrze wymieszać. Ciasto przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Ja wykładam do małej kwadratowej blachy. Śliwki myjemy, kroimy na połówki wyjmujemy pestki. Wykładamy na ciasto. Wstawiamy do piekarnika na 50 minut. Śmietanę podgrzewamy dodajemy połamaną czekoladę. Mieszamy aż masa nabierze koloru. Taką pyszną polewą dekorujemy nasze czekoladowe ciasto. Szybkie a zarazem pyszne.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz