poniedziałek, 9 października 2017

Ciasto z powidłami i biszkoptami.

Na dworze mamy już jesień, a więc  zaczynają się długie wieczory.  By umilić te wieczory polecam pyszne ciasto z biszkoptami o smaku morelowo-śmietankowym -Dr Gerarda,  oraz powidłami śliwkowymi, które dodają specyficznego  smaku.
Kto już raz spróbuje tego ciasta, to zapewne go polubi.
Poniżej podaję przepis.


     Potrzebne składniki:
       Na ciasto:
        10 jajek
      500 g margaryny
         2 szklanki cukru
         3 szklanki mąki pszennej
      1/2 szklanki suchego maku
         4 łyżeczki proszku do pieczenia
        2 łyżki kakao
         Dodatki do ciasta:
     2 małe słoiki powideł lub 1 większy
      2 opakowania biszkoptów morelowo-śmietankowych -Dr Gerarda
        papier do pieczenia
             Sposób przygotowania:
    Margarynę utrzeć z cukrem, a następnie dodać żółtka oraz mąkę z proszkiem do pieczenia
Białka ubić i dodać do ciasta i wymieszać
   Nastpnie ciasto podzielić na 3 części.
Pierwszą część pozostawić białą,  do drugiej dodać kakao i wymieszać, a do trzeciej dodać mak i także wymieszać.
     Sposób wykonania ciasta z powidłami i biszkoptami:
   Formę o wymiarach 25 x 40 cm wyłożyć papierem do pieczenia, na który należy wyłożyć ciasto białe.
  Ciasto to należy posmarować połową powideł i ułożyć połowę biszkoptów -Dr Gerarda.
  Następnie zalać ciastem z makiem, które należy posmarować resztą powideł, a następnie wyłożyć pozostałe biszkopty i zalewamy ciasto kakaowe.
   Tak przygotowane ciasto pieczemy ok. 60 minut w temp.  180 stopni.
Ostudzone ciasto możemy posypać cukrem pudrem.
                                  Życzę smacznego!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz