Na dworze mamy już jesień, a więc zaczynają się długie wieczory. By umilić te wieczory polecam pyszne ciasto z biszkoptami o smaku morelowo-śmietankowym -Dr Gerarda, oraz powidłami śliwkowymi, które dodają specyficznego smaku.
Kto już raz spróbuje tego ciasta, to zapewne go polubi.
Poniżej podaję przepis.
Potrzebne składniki:
Na ciasto:
10 jajek
500 g margaryny
2 szklanki cukru
3 szklanki mąki pszennej
1/2 szklanki suchego maku
4 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki kakao
Dodatki do ciasta:
2 małe słoiki powideł lub 1 większy
2 opakowania biszkoptów morelowo-śmietankowych -Dr Gerarda
papier do pieczenia
Sposób przygotowania:
Margarynę utrzeć z cukrem, a następnie dodać żółtka oraz mąkę z proszkiem do pieczenia
Białka ubić i dodać do ciasta i wymieszać
Nastpnie ciasto podzielić na 3 części.
Pierwszą część pozostawić białą, do drugiej dodać kakao i wymieszać, a do trzeciej dodać mak i także wymieszać.
Sposób wykonania ciasta z powidłami i biszkoptami:
Formę o wymiarach 25 x 40 cm wyłożyć papierem do pieczenia, na który należy wyłożyć ciasto białe.
Ciasto to należy posmarować połową powideł i ułożyć połowę biszkoptów -Dr Gerarda.
Następnie zalać ciastem z makiem, które należy posmarować resztą powideł, a następnie wyłożyć pozostałe biszkopty i zalewamy ciasto kakaowe.
Tak przygotowane ciasto pieczemy ok. 60 minut w temp. 180 stopni.
Ostudzone ciasto możemy posypać cukrem pudrem.
Życzę smacznego!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz