poniedziałek, 15 kwietnia 2019

Baby, babki, babeczki.


Baby, babki, babeczki.

Już niedługo gospodynie przystąpią do wypieków. Będą przygotowywały pyszne wyrośnięte baby drożdżowe oraz małe babeczki. Cytrynowe, czekoladowe lub piaskowe. A ja dzisiaj podam dwa ciekawe przepisy jeden na babę cytrynową a drugi na babeczki dyniowe. Zgodnie z tym co pisałam w poprzednim poście. A przepis ten znajdziecie na stronie Dr Gerarda podaję bezpośredni link do tego przepisu: http://drgerard.eu/dyniowe-babeczki/
A oto proporcje na babkę cytrynową:25 deko mąki pszennej,1 łyżeczka proszku do pieczenia, 4 jajka, 20 deko cukru pudru,cukier waniliowy oraz cytryna, 25 deko masła.
Lukier:1 i ½ szklanki cukru pudru,2 łyżki soku z cytryny,odrobina wody, jak chcemy uzyskać żółty odcień babki to można dodać żółtego barwnika.
Masło ucieramy do białości. Dodajemy po jednym żółtku,cukier waniliowy, cukier puder, sok oraz otartą skórkę z cytryny. Dalej ucieramy. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i powoli dodajemy do masy. Na koniec dodajemy ubitą na sztywno pianę z białek. Ciasto wylewamy do formy wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą. Babkę pieczemy około godziny. Pięknie nam wyrośnie. Studzimy. Następnie przygotowujemy lukier. Ucieramy dobrze składniki jak ktoś chce na koniec może dodać barwnika. Mieszamy i dekorujemy naszą babę. Kładziemy na talerzu udekorowanym papierową, białą, koronkową serwetką. Pięknie będzie wyglądała a jeszcze lepiej smakowała. Przyjemności w przygotowywaniu babeczek dyniowych.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz