Baby, babki, babeczki.
Już niedługo
gospodynie przystąpią do wypieków. Będą przygotowywały pyszne
wyrośnięte baby drożdżowe oraz małe babeczki. Cytrynowe,
czekoladowe lub piaskowe. A ja dzisiaj podam dwa ciekawe przepisy
jeden na babę cytrynową a drugi na babeczki dyniowe. Zgodnie z tym
co pisałam w poprzednim poście. A przepis ten znajdziecie na
stronie Dr Gerarda podaję bezpośredni link do tego przepisu:
http://drgerard.eu/dyniowe-babeczki/
A oto proporcje na
babkę cytrynową:25 deko mąki pszennej,1 łyżeczka proszku do
pieczenia, 4 jajka, 20 deko cukru pudru,cukier waniliowy oraz
cytryna, 25 deko masła.
Lukier:1 i ½
szklanki cukru pudru,2 łyżki soku z cytryny,odrobina wody, jak
chcemy uzyskać żółty odcień babki to można dodać żółtego
barwnika.
Masło ucieramy do
białości. Dodajemy po jednym żółtku,cukier waniliowy, cukier
puder, sok oraz otartą skórkę z cytryny. Dalej ucieramy. Mąkę
mieszamy z proszkiem do pieczenia i powoli dodajemy do masy. Na
koniec dodajemy ubitą na sztywno pianę z białek. Ciasto wylewamy
do formy wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą. Babkę
pieczemy około godziny. Pięknie nam wyrośnie. Studzimy. Następnie
przygotowujemy lukier. Ucieramy dobrze składniki jak ktoś chce na
koniec może dodać barwnika. Mieszamy i dekorujemy naszą babę.
Kładziemy na talerzu udekorowanym papierową, białą, koronkową
serwetką. Pięknie będzie wyglądała a jeszcze lepiej smakowała.
Przyjemności w przygotowywaniu babeczek dyniowych.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz