poniedziałek, 11 października 2021

Czekoladowe polewy do ciast.

 Ciasto bez polewy to tak jakby mu czegoś brakowało.  Jednym z wielu składników na przygotowanie polewy jest np. czekolada jest ona głównym składnikiem polewy czekoladowej. Oczywiście musi być dobra gorzka czekolada, albo mocne kakao. Tabliczkę czekolady roztapiamy w kąpieli wodnej, która ma co najmniej  50% kakao, łamiemy na mniejsze kawałki wkładamy do miseczki.
Miseczkę układamy na garnku z gorącą wodą, na bardzo małym ogniu delikatnie podgrzewamy,  czekamy aż się  rozpuści. Po zdjęciu z ognia  delikatnie mieszamy.
W taki sam sposób postępujemy z białą czekoladą gdy chcemy uzyskać jasną polewę. 
Robiąc polewę z kakao musimy użyć kilku składników.
Oto przepis na polewę kakaową.
120 g masła, 
pół szklanki cukru pudru lub drobniutkiego cukru
4 łyżki ciemnego kakao
łyżeczka żelatyny i dwie łyżki wrzącej wody
Polewę przygotowujemy w następujący sposób.
Żelatynę rozpuszczamy we wrzątku, masło podgrzewamy w garnuszku dodajemy cukier i mocno podgrzewamy. Zdejmujemy z ognia dodajemy kakao i żelatynę i mocno mieszamy, aż wszystkie składniki się połączą i dadzą jednolitą masę.
Ciepłą, ale nie gorącą polewę wylewamy na ciasto.
Kolejny  prosty sposób na polewę to polewa z białej czekolady.
Tabliczka białej czekolady oraz 5 łyżek słodkiej śmietanki 30%. Śmietankę podgrzewamy dodajemy połamaną białą czekoladę, mieszamy aż czekolada się rozpuści  i uzyskamy gładką masę. 
Taką polewę wylewamy na ciasto.
Oprócz polewy czekoladowej możemy zrobić polewę cytrynową, migdałową, kokosową, w zależności do jakiego ciasta  chcemy jej użyć. Do wypieków Dr Gerarda  używane są różne polewy z ciemnej, jak również z białej czekolady. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz