Ciasto
-3 szklanki mąki
-1 szklanka cukru
-3/4 szklanki mocnej herbaty
-1 opakowanie przyprawy piernikowej
-1 szklanka oleju
-1 szklanka cukru
-3 jajka
-sól do smaku
-2 łyżeczki sody oczyszczonej
-3/4 szklanki miodu płynnego
-3 szklanki mąki
-1 szklanka cukru
-3/4 szklanki mocnej herbaty
-1 opakowanie przyprawy piernikowej
-1 szklanka oleju
-1 szklanka cukru
-3 jajka
-sól do smaku
-2 łyżeczki sody oczyszczonej
-3/4 szklanki miodu płynnego
Krem czekoladowy
-350 g śmietany 30%
-5 łyżek kremu czekoladowego
-kruche ciastka kakaowe z polewą kakaową od Dr Gerard zmielone pół szklanki
-80 g zmielonych orzechów laskowych
-3 łyżeczki żelatyny
-350 g śmietany 30%
-5 łyżek kremu czekoladowego
-kruche ciastka kakaowe z polewą kakaową od Dr Gerard zmielone pół szklanki
-80 g zmielonych orzechów laskowych
-3 łyżeczki żelatyny
Krem mascarpone
-300 ml śmietany 30%
-250 g serka mascarpone
-2 łyżki cukru pudru
-300 ml śmietany 30%
-250 g serka mascarpone
-2 łyżki cukru pudru
Polewa
-100 g czekolady
-50 g masła
-50 ml mleka
-100 g zmielonych orzechów włoskich
-100 g czekolady
-50 g masła
-50 ml mleka
-100 g zmielonych orzechów włoskich
Dodatkowo
-wafelki Pryncypałki od Dr Gerard o smaku orzechowym 3/4 opakowania
-puszka masy kajmakowej o smaku kakaowym
-wafelki Pryncypałki od Dr Gerard o smaku orzechowym 3/4 opakowania
-puszka masy kajmakowej o smaku kakaowym
Sposób przygotowania: ciasto: jajka z cukrem i solą ubijam na białą puszystą masę, sypkie produkty mieszam. Do ubitej masy dodaję olej, miód, przestudzoną herbatę i mieszam do połączenia składników. Porcjami dodaję składniki sypkie i mieszam. Formę (około 20/36 cm) wykładam papierem do pieczenia, wylewam ciasto, wstawiam do nagrzanego piekarnika i piekę około 50 minut w temperaturze 180 stopni. Wystudzone ciasto przecinam na 2 blaty. Krem czekoladowy: kremówkę ubijam na sztywną masę, pod koniec ubijania dodaję krem czekoladowy, wsypuję orzechy oraz zmielone ciastka i mieszam. Żelatynę mieszam z niewielką ilością wody, odstawiam do napęcznienia, a następnie rozpuszczam. Ostudzoną żelatynę łączę z kremem czekoladowym. Gotowy krem wykładam na blat ciasta, rozsypuję wafelki Pryncypałki (pokrojone na mniejsze kawałki) nakładam masę kajmakową i przykrywam drugim ciastem. Krem mascarpone: kremówkę ubijam, dodaję mascarpone i cukier puder. Gęsty krem wykładam na ciasto. Polewa: w rondelku rozpuszczam masło i mleko, dodaję kawałki czekolady, mieszam do rozpuszczenia i na końcu dodaję posiekane orzechy. Lekko przestudzoną polewą dekoruję wierzch ciasta. Gotowe ciasto przechowuję w lodówce. Najlepsze ze słodyczami Dr Gerarda, polecam i życzę smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz