piątek, 15 października 2021

Dlaczego do ciast dodaje się czasem alkoholu?

Dlaczego do ciast dodaje się czasem alkoholu? Każdy z nas lubi desery, a zwłaszcza z dużą ilością kremu, rozp;ywającym się w ustach biszkopcie dobrze nasączonym? Wszystkie te desery najczęściej właśnie zawierają alkohol. To dzięki dodaniu alkoholu do masy maślanej, poprawiamy smak. Natomiast by biszkopt był taki rozpływający się w ustach, jest nasączony odpowiednim alkoholem. Alkohol dodajemy do ciast przed jego pieczeniem by otrzymać oryginalny smak i by było pulchniejsze. W tym przypadku alkohol traci swoją moc, jeśli chodzi o procenty, każdy może takim ciastem się degustować. Często upieczone biszkopty do deserów bywają nasączane tzw. ponczem. Taki poncz robiony jest na bazie herbaty z dodatkiem alkoholu. Owocowe likiery, wódki czy koniaki dodajemy do mas na bazie masła by uzyskać odpowiedni smak i aromat. Alkohol dodany do ciast podkręca smak, dodaje nieco ostrości, a jeśli jest smakowy to pozostawia odpowiedni posmak np. rumu, czy słodkiego likieru. Należy pamiętać, że alkohol dodany do gotowych ciast czy kremów zachowuje swoje procenty. By nie narazić się na niechciany alkohol polecam słodycze Dr Gerarda, które nie zawierają alkoholu i zapewne będą nam również bardzo smakowały. Pyszne PRYNCYPAŁKI SMAK ORZECHOWY Wafle z kremem o smaku orzecha laskowego, w czekoladzie mlecznej, dekorowane czekoladą, to wyśmienity dodatek do poobiedniej kawy.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz