piątek, 8 października 2021
Rodzaje czekolady
Czekolada jest jedną z przyjemności, którą cenimy za niepowtarzalne walory smakowe. Czekoladę produkuje się z ziaren kakaowca, pochodzącego z Ameryki Południowej, Afryki, Indii Zachodnich, ciepłych regionów Stanów Zjednoczonych i Dalekiego Wschodu. Czekolada ma doskonały wpływ na samopoczucie i wzrost poziomu serotoniny oraz endorfiny i dlatego po jej zjedzeniu czujemy się szczęśliwi, przeciwdziała także depresji i wspomaga walkę ze stresem. Mamy do wyboru różne rodzaje czekolady np. czekolada gorzka, która składa się z miazgi kakaowej, tłuszczu kakaowego i cukru, zawiera co najmniej 70 procent miazgi kakaowej. Czekolada deserowa, która zawiera od 30 do 75 procent miazgi kakaowej, tłuszcz kakaowy, cukier i dodatki. Jest słodkawa w smaku i ma ciemniejszy kolor. Czekolada mleczna zawiera mleko, jest łagodniejsza i słodsza w smaku. Miazga kakaowa nie przekracza 50 procent. Biała czekolada nie zawiera proszku kakaowego. W najlepszych czekoladach tego rodzaju jest do 33 procent masła kakaowego. Czekolada używana jest również do produkcji i przygotowania ciast, ciasteczek i uwielbianych przez moją rodzinkę słodyczy od Dr Gerarda. Domownicy najchętniej wybierają wafelki Pryncypałki z kremem kakaowym i z dużą ilością czekolady, a ja ubóstwiam draże otulone mleczną lub deserową czekoladą. Koniecznie spróbujcie! Polecam.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz