Oponki
z serem.
Niedługo
tłusty czwartek. Co niektórzy pieką przepyszne pączki nadziewane
marmoladą różaną czy wieloowocową. A inni wraz z najmłodszymi w
rodzinie swymi wnukami lub dziećmi wycinają skrupulatnie wstążeczki
i tworzą z nich znane nam faworki. A ja dzisiaj chcę podać przepis
na puszyste oponki z serem białym. Ale prócz pieczenia oponek
polecam wejść na stronę
dr Gerarda gdzie możemy znaleźć miłą niespodziankę kartkę z życzeniami na każdą okazję i przesłać ja do naszych bliskich z ulubionej firmy produkującej pyszne ciastka jak choć by pierniki czy Pasja czekoladki rumowe – wiśniowe.
dr Gerarda gdzie możemy znaleźć miłą niespodziankę kartkę z życzeniami na każdą okazję i przesłać ja do naszych bliskich z ulubionej firmy produkującej pyszne ciastka jak choć by pierniki czy Pasja czekoladki rumowe – wiśniowe.
https://drgerard.eu/zloz_zyczenia
bezpośredni link do tej strony.
bezpośredni link do tej strony.
Moja
babcia nazywała je po prostu dziurki bo trzeba było palcem robić
dziurkę. Są lekkie, chrupiące, smaczne ale troszkę kaloryczne. Na
pewno nie dla osób dbających o swą wagę ale cóż choć raz można
sobie pozwolić na dwa lub trzy takie smakołyki można się skusić.
Potrzebujemy do ich przygotowania prócz naszych chęci to:
cukier
waniliowy, ,trzy szklanki mąki, pięć łyżek cukru,jedna łyżeczka
sody oczyszczonej oraz jedna łyżeczka proszku do pieczenia,dwa
żółtka, dwieście pięćdziesiąt gram sera białego czyli kostka,
cztery łyżki śmietany, jedna łyżeczka alkoholu, szczypta soli.
Teraz
pozostaje nam przecisnąć przez praskę ser biały taką od
ziemniaków. Następnie szykujemy mąkę, cukier oraz cukier
waniliowy, do tego soda proszek do pieczenia, wkładamy żółtka,
śmietanę oraz alkohol aby zbyt dużo tłuszczu nie piły. Wszystko
mieszamy, ugniatamy dość długo aby wszystkie składniki razem się
połączyły. Kiedy już będzie dobrze wyrobione wykładamy na
stolnicę posypaną mąką i rozwałkowujemy na placek z którego
wycinamy szklanką kółka. A w środku kieliszkiem lub dzieci
palcami robimy małą dziurkę. Do garnka wlewamy olej i na rozgrzany
wrzucamy oponki. Smażymy z obu stron. Wykładamy i posypujemy
cukrem pudrem. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz