Jadalne
kwiaty.
Kwiaty
jadalne w naszych deserach, daniach, sałatkach nadają koloru, smaku
a zarazem elegancji. Możemy je używać do dekoracji deserów.
Polecam stronę z przepisami dr Gerarda słodycze, ciastka.
Podaję link:
https://drgerard.eu/przepisy
Jednak
na początku musimy poznać gatunki roślin, które możemy jeść.
Warto wiedzieć także gdzie zbieramy takie rośliny. Możemy je
znaleźć na pobliskich polach, łąkach czy sami możemy je hodować
w naszych ogródkach. I te były by najzdrowsze. Ponieważ nie wiemy
kto jakiego nawozu czy oprysku używa. Dodając takie kwiaty do
naszych potraw musimy dobrze je oczyścić z rozmaitych zabrudzeń,
brudu, owadów czy innych żyjątek. A jakie gatunki warto posiać i
właśnie je używać? Od lat znany fiołek trójbarwny czyli
pospolity bratek. Ma delikatny, słodkawy smak. Jest idealny do
sałatek, deserach. Z fiołka trójbarwnego możemy przygotować
konfiturę. Smakiem przypomina trawę jednak należy uważać przy
zjedzeniu większej ilości mogą spowodować biegunkę. Łatwo się
ją uprawia. Kwiaty cukinii, kabaczka oraz dyni prócz owoców ma
smaczne i jadalne kwiaty przypominają smak dyni. Dodaje się je do
sałatek o intensywniejszym smaku. Nagietek, który w moim ogrodzie
rośnie dosłownie wszędzie. Jego kwiaty maja przyjemny smak z
pieprzową nutą. Dzięki temu, że jego kwiatki mają barwę
pomarańczową często dodaje się je do zup lub sałatek. Nasturcja
ma jadalne kwiaty jak i liście właściwie wszystkie jej części są
bardzo smaczne, słodkawo pikantne. Są idealnym dodatkiem do
sałatek, i innych potraw. Kwiaty należy opłukać przed podaniem.
Jeszcze mamy wiele innych ciekawych roślin.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz