poniedziałek, 10 września 2018

Jadalne kwiaty.


Jadalne kwiaty.

Kwiaty jadalne w naszych deserach, daniach, sałatkach nadają koloru, smaku a zarazem elegancji. Możemy je używać do dekoracji deserów. Polecam stronę z przepisami dr Gerarda słodycze, ciastka. Podaję link:
https://drgerard.eu/przepisy
Jednak na początku musimy poznać gatunki roślin, które możemy jeść. Warto wiedzieć także gdzie zbieramy takie rośliny. Możemy je znaleźć na pobliskich polach, łąkach czy sami możemy je hodować w naszych ogródkach. I te były by najzdrowsze. Ponieważ nie wiemy kto jakiego nawozu czy oprysku używa. Dodając takie kwiaty do naszych potraw musimy dobrze je oczyścić z rozmaitych zabrudzeń, brudu, owadów czy innych żyjątek. A jakie gatunki warto posiać i właśnie je używać? Od lat znany fiołek trójbarwny czyli pospolity bratek. Ma delikatny, słodkawy smak. Jest idealny do sałatek, deserach. Z fiołka trójbarwnego możemy przygotować konfiturę. Smakiem przypomina trawę jednak należy uważać przy zjedzeniu większej ilości mogą spowodować biegunkę. Łatwo się ją uprawia. Kwiaty cukinii, kabaczka oraz dyni prócz owoców ma smaczne i jadalne kwiaty przypominają smak dyni. Dodaje się je do sałatek o intensywniejszym smaku. Nagietek, który w moim ogrodzie rośnie dosłownie wszędzie. Jego kwiaty maja przyjemny smak z pieprzową nutą. Dzięki temu, że jego kwiatki mają barwę pomarańczową często dodaje się je do zup lub sałatek. Nasturcja ma jadalne kwiaty jak i liście właściwie wszystkie jej części są bardzo smaczne, słodkawo pikantne. Są idealnym dodatkiem do sałatek, i innych potraw. Kwiaty należy opłukać przed podaniem. Jeszcze mamy wiele innych ciekawych roślin.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz