Moja rodzinka uwielbia słodkości, więc dzisiaj na deser przygotowałam ciasto z masą jabłkową, markizami i masą śmietankową. Wyszło pyszne połączenie smaków. Spróbujesz? Oto potrzebne składniki:
Biszkopt
-4 jajka
-3/4 szklanki cukru
-pół szklanki mąki pszennej
-pół szklanki mąki ziemniaczanej
-2 łyżeczki wody
-1 łyżeczka proszku do pieczenia
-1 łyżka margaryny
Masa jabłkowa
-1,5 kg jabłek
-1 łyżka cukru
-2 galaretki cytrynowe
Masa śmietankowa
-500 ml śmietany 30%
-2 śmietan-fix
-2 serki mascarpone
-1 cukier wanilinowy
-2 łyżki cukru pudru
Dodatkowo
-markizy waniliowe od Dr Gerard
-mleczna czekolada
Sposób przygotowania: żółtka oddzielam od białek. Białka ubijam na sztywną pianę, stopniowo dodając cukier, mąkę mieszam z proszkiem do pieczenia i stopniowo wsypuję do masy jajecznej, dodaję powoli wodę i miksuję na jednolitą konsystencję. Blachę smaruję margaryną i posypuję bułką tartą. Ciasto przekładam na przygotowaną blachę i piekę przez 30 minut w 180 stopniach. Upieczony biszkopt odstawiam do wystudzenia. Jabłka myję, obieram i ścieram na tarce na dużych oczkach. Gotuję do momentu gdy jabłka osiągną gładką konsystencję, dodaję 2 galaretki stale mieszając. Po chwili ściągam z palnika i odstawiam do wystudzenia. Śmietanę przez moment ubijam mikserem. Następnie dodaję śmietan-fixy zmieszane z cukrem wanilinowym i cukrem pudrem ciągle miksując do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Na koniec dodaję serki mascarpone i mieszam. Na wystudzony biszkopt wykładam zimną masę jabłkową, na masie układam markizy waniliowe (w 1 cm odstępach), a następnie wykładam masę śmietankową. Wierzch posypuję startą czekoladą. Ciasto przechowuję w lodówce. Pyszne, więc polecam i życzę smacznego! Do przygotowania wykorzystajcie najlepsze słodycze od Dr Gerarda.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz