piątek, 9 listopada 2018

Ciasto ptysiowe.


Ciasto ptysiowe.

Ciasto ptysiowe bardzo łatwo możemy je przygotować w domu. Jest doskonałą bazą do kremów budyniowych z bezą czy bitą śmietaną i owocami lub podawane na wytrawnie. Ciasto ptysiowe to ciasto parzone, które powstaje poprzez parzenie, miksowanie mąki z woda i tłuszczem a na końcu pieczenie. To ciasto jest puste w środku, lekkie, suche. To ciasto zawsze się udaje nigdy nie wychodzi zakalec także polecam nawet początkującym cukiernikom. Podam przepis na podstawowe ciasto:
jedna szklanka mąki, jedna druga szklanka mleka lub wody, sto gram masła, cztery jajka oraz odrobina soli. Zaparzamy mąkę. Zagotowujemy wodę z margaryną i solą, zdejmujemy garnek z ognia i dodajemy mąkę energicznie mieszamy masę drewnianą łyżką. Zaparzona mąka z płynem stanie się lepka nie raz mogą być grudki ale należy je dobrze wymieszć. To dzięki temu nasze ptysie, eklerki będą chrupiące z wierzchu a delikatne w środku. Dobrze musimy je napowietrzać. Kiedy będzie ciasto odstawać od brzegu naczynia studzimy je. Mocno mieszając dodajemy jajka powoli każde po kolei aż się połączy ze składnikami. Podczas miksowania wtłaczamy powietrze jego pęcherzyki łączą się tworząc pęcherzyki w ptysiach. Utrzymujemy temperaturę aby były ciepłe. Blachę wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 200 stopni. Pieczemy je przez piętnaście, dwadzieścia minut.
Podczas pieczenia jak dobrze jest napowietrzone ciasto to ono powię ksza swoją objętość więc należy podczas wyciskania zachować odpowiedni odstęp na blaszce. Do napełnienia ciastek używam szprycy do napełnia. Na stronie słodycze, produkty dr Gerarda możemy znaleźć przepis na karpatkę dla leniwych tu akurat jest bez pieczenia. Polecam jest to podobne ciasto co na ptysie.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz