Ciasto ptysiowe.
Ciasto ptysiowe
bardzo łatwo możemy je przygotować w domu. Jest doskonałą bazą
do kremów budyniowych z bezą czy bitą śmietaną i owocami lub
podawane na wytrawnie. Ciasto ptysiowe to ciasto parzone, które
powstaje poprzez parzenie, miksowanie mąki z woda i tłuszczem a na
końcu pieczenie. To ciasto jest puste w środku, lekkie, suche. To
ciasto zawsze się udaje nigdy nie wychodzi zakalec także polecam
nawet początkującym cukiernikom. Podam przepis na podstawowe
ciasto:
jedna szklanka mąki,
jedna druga szklanka mleka lub wody, sto gram masła, cztery jajka
oraz odrobina soli. Zaparzamy mąkę. Zagotowujemy wodę z margaryną
i solą, zdejmujemy garnek z ognia i dodajemy mąkę energicznie
mieszamy masę drewnianą łyżką. Zaparzona mąka z płynem stanie
się lepka nie raz mogą być grudki ale należy je dobrze wymieszć.
To dzięki temu nasze ptysie, eklerki będą chrupiące z wierzchu a
delikatne w środku. Dobrze musimy je napowietrzać. Kiedy będzie
ciasto odstawać od brzegu naczynia studzimy je. Mocno mieszając
dodajemy jajka powoli każde po kolei aż się połączy ze
składnikami. Podczas miksowania wtłaczamy powietrze jego pęcherzyki
łączą się tworząc pęcherzyki w ptysiach. Utrzymujemy
temperaturę aby były ciepłe. Blachę wstawiamy do nagrzanego
piekarnika do 200 stopni. Pieczemy je przez piętnaście, dwadzieścia
minut.
Podczas pieczenia
jak dobrze jest napowietrzone ciasto to ono powię ksza swoją
objętość więc należy podczas wyciskania zachować odpowiedni
odstęp na blaszce. Do napełnienia ciastek używam szprycy do
napełnia. Na stronie słodycze, produkty dr Gerarda możemy znaleźć
przepis na karpatkę dla leniwych tu akurat jest bez pieczenia.
Polecam jest to podobne ciasto co na ptysie.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz