środa, 7 listopada 2018

Dynia na różne sposoby.


Dynia na różne sposoby.

Jak już pisałam w poprzednim poście dynia stała się w ostatnim czasie ulubionym dodatkiem w moim jadłospisie. Prócz tego, że jest dietetyczna jak również ma moc drogocennych witamin dla naszego zdrowia. Potrawy są smaczne a zarazem pięknie się prezentują. Polecam z całego serca. Dzisiaj podam bardzo szybki prosty przepis na ciasto z dodatkiem dyni. Do tego jak nam zostanie możemy przygotować kompot na słodko kwaśno z goździkami i nutką cynamonu jako idealny dodatek do ciastek dr Gerarda do wafelków, andrutów czy ciastek pełnoziarnistych będzie na jesienne po południa. A przygotowanie ciasta zajmie dosłownie chwilkę. Potrzebujemy z dwie i pół szklanki startej dyni, oczywiście obranej ze skórki, trzy, cztery jabłka obieramy i kroimy na plasterki posypujemy je cukrem waniliowym i cynamonem. Pięć jajek wbijamy do miski do tego szczypta soli oraz niecała szklanka cukru, miksujemy aż powstanie masa dodajemy dwie i pół szklanki mąki pszennej do tego szklanka oleju. Miksujemy. Wsypujemy cynamon, proszek do pieczenia. Wkładamy dynie i mieszamy mikserem. Ciasto wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Układamy na masie dyniowej pokrojone jabłka. Na wierzch przygotowujemy kruszonkę. Każdy jaką lubimy. Możemy jeszcze dodatkowo posypać orzechami włoskimi. Pieczemy przez 50 minut do godzimy. Zależy od piekarnika. Przepyszne zdrowe ciasto.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz