Dynia na różne sposoby.
Jak już pisałam w
poprzednim poście dynia stała się w ostatnim czasie ulubionym
dodatkiem w moim jadłospisie. Prócz tego, że jest dietetyczna jak
również ma moc drogocennych witamin dla naszego zdrowia. Potrawy są
smaczne a zarazem pięknie się prezentują. Polecam z całego serca.
Dzisiaj podam bardzo szybki prosty przepis na ciasto z dodatkiem
dyni. Do tego jak nam zostanie możemy przygotować kompot na słodko
kwaśno z goździkami i nutką cynamonu jako idealny dodatek do
ciastek dr Gerarda do wafelków, andrutów czy ciastek
pełnoziarnistych będzie na jesienne po południa. A przygotowanie
ciasta zajmie dosłownie chwilkę. Potrzebujemy z dwie i pół
szklanki startej dyni, oczywiście obranej ze skórki, trzy, cztery
jabłka obieramy i kroimy na plasterki posypujemy je cukrem
waniliowym i cynamonem. Pięć jajek wbijamy do miski do tego
szczypta soli oraz niecała szklanka cukru, miksujemy aż powstanie
masa dodajemy dwie i pół szklanki mąki pszennej do tego szklanka
oleju. Miksujemy. Wsypujemy cynamon, proszek do pieczenia. Wkładamy
dynie i mieszamy mikserem. Ciasto wykładamy na blachę wyłożoną
papierem do pieczenia. Układamy na masie dyniowej pokrojone jabłka.
Na wierzch przygotowujemy kruszonkę. Każdy jaką lubimy. Możemy
jeszcze dodatkowo posypać orzechami włoskimi. Pieczemy przez 50
minut do godzimy. Zależy od piekarnika. Przepyszne zdrowe ciasto.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz