środa, 7 listopada 2018

Świat dyni.


Świat dyni.



Ten rok mimo tego, że był bardzo gorący to wcale te upały nie zaszkodziły urodzajowi w postaci dyń. Właśnie kilka dni temu przywiozła,m od znajomej trzy ogromne dynie starej odmiany. Tyle jej obrodziło, że nie miała już komu ich wydawać. Dynia to bardzo zdrowe warzywo. Co ważne zawiera mało kalorii jest dietetyczna a przy tym zawiera mnóstwo cennych dla zdrowia witamin oraz minerałów zwłaszcza cynk. Wykorzystujemy z niej nie tylko miąższ pomarańczowy ale również bogate w cynk pestki. Pamiętam, że jako dziecko babcia z dyni robiła przepyszny kompot z goździkami czy placek a my zajadaliśmy się właśnie pestkami, które się suszyły na gazetach przy piecu. To był rarytas. Dzisiaj na naszym rynku możemy spotkać kilka gatunków tego warzywa najpopularniejsza stała się odmiana Hokkaido jak również Red kuri czy dynia piżmowa. Każda z nich ma inny kolor pomarańczowy, czerwony, żółty zawiera beta karoten jak marchewka. Warto więc spożywać zdrowe warzywa szczególnie nasze krajowe dla lepszego zdrowia. Polecam także zdrową przekąskę ciastka pełnoziarniste wit AM mleko, czekolada lub śliwka czekolada
dr Gerarda. Po za tym bardzo dobrze wpływa na nasz wzrok a to jest bardzo cenne. W moim jadłospisie często ona gości. W następnym poście podam kilka ciekawych sprawdzonych propozycji na wykorzystanie dyni. Polecam jesienne przetwory z dyni.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz