Świat dyni.
Ten rok
mimo tego, że był bardzo gorący to wcale te upały nie zaszkodziły
urodzajowi w postaci dyń. Właśnie kilka dni temu przywiozła,m od
znajomej trzy ogromne dynie starej odmiany. Tyle jej obrodziło, że
nie miała już komu ich wydawać. Dynia to bardzo zdrowe warzywo. Co
ważne zawiera mało kalorii jest dietetyczna a przy tym zawiera
mnóstwo cennych dla zdrowia witamin oraz minerałów zwłaszcza
cynk. Wykorzystujemy z niej nie tylko miąższ pomarańczowy ale
również bogate w cynk pestki. Pamiętam, że jako dziecko babcia z
dyni robiła przepyszny kompot z goździkami czy placek a my
zajadaliśmy się właśnie pestkami, które się suszyły na
gazetach przy piecu. To był rarytas. Dzisiaj na naszym rynku możemy
spotkać kilka gatunków tego warzywa najpopularniejsza stała się
odmiana Hokkaido jak również Red kuri czy dynia piżmowa. Każda z
nich ma inny kolor pomarańczowy, czerwony, żółty zawiera beta
karoten jak marchewka. Warto więc spożywać zdrowe warzywa
szczególnie nasze krajowe dla lepszego zdrowia. Polecam także
zdrową przekąskę ciastka pełnoziarniste wit’
AM
mleko, czekolada lub śliwka czekolada
dr
Gerarda. Po za tym bardzo dobrze wpływa na nasz wzrok a to jest
bardzo cenne. W moim jadłospisie często ona gości. W następnym
poście podam kilka ciekawych sprawdzonych propozycji na
wykorzystanie dyni. Polecam jesienne przetwory z dyni.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz