Ciasto
-2 szklanki startej marchewki
-5 jajek
-25 dag cukru
-1 szklanka oleju roślinnego
-2 szklanki mąki tortowej
-1 łyżeczka proszku do pieczenia
-1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
-2 łyżeczki przyprawy do szarlotki
Krem marchewkowy
-1 starta marchewka
-½ litra mleka
-3-4 łyżki cukru
-15 dag masła
-1 budyń śmietankowy
-1 pełna łyżeczka mąki ziemniaczanej
-skórka otarta z 1 pomarańczy
Krem śmietanowy
-350 ml śmietany kremówki
-2 łyżki serka mascarpone
-1 łyżka cukru pudru
Dodatkowo
-ciastka pełnoziarniste musli mleko czekolada od Dr Gerard opakowanie
-wafelki kakaowe w czekoladzie 2 sztuki
Sposób przygotowania: ciasto marchewkowe: do miski wbijam jajka, wsypuję cukier i ubijam do białości, wlewam olej oraz dodaję po łyżce mąki wymieszanej z przyprawą, sodą i proszkiem do pieczenia nie przerywając ucierania, na koniec dodaję startą marchewkę i mieszam do połączenia. Ciasto wylewam do wyłożonej papierem formy (25/30 cm), wstawiam do piekarnika i piekę około 55 minut w temperaturze 175 stopni. Po upieczeniu ciasto studzę, a następnie przecinam na 2 blaty. Krem marchewkowy: połowę mleka gotuję z cukrem, dodaję startą marchewkę, całość przykrywam i gotuję na wolnym ogniu parę minut, aż marchewka zmięknie, ściągam z ognia, miksuję blenderem i ponownie wstawiam na palnik. W reszcie zimnego mleka mieszam budyń z mąką ziemniaczaną, wlewam do gotującego się mleka marchewkowego i gotuję gęsty budyń. Odstawiam do wystudzenia. Miękkie masło ucieram na puch, dodaję po łyżce zimnego budyniu, miksuję na gęsty krem i mieszam ze skórką pomarańczową. Na pierwsze ciasto wykładam równomiernie krem marchewkowy i układam ciastka pełnoziarniste. Dokładnie schłodzoną kremówkę z serkiem mascarpone i cukrem pudrem ubijam na gęsty krem (odkładam około 2-3 łyżki). Wykładam na ciastka pełnoziarniste i przykrywam drugim ciastem. Wierzch smaruję odłożonym kremem śmietankowym i posypuję pokruszonymi wafelkami kakaowymi w czekoladzie. Przed podaniem schładzam dokładnie w lodówce. Do przygotowania wykorzystajcie niezastąpione słodycze od Dr Gerarda. Polecam i życzę słodkich wypieków!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz