Na niedzielny deser przygotowałam torcik z kremem, dżemem i wafelkami. Był przepyszny, rozpływający się w ustach. Wypróbujesz? Oto niezbędne składniki:
Ciasto
-6 jajek
-12 dag mąki tortowej
-15 dag cukru
-5 dag masła
-2 łyżki kakao
-½ łyżeczki proszku do pieczenia
Krem kokosowy
-1 szklanka śmietany kremówki 36%
-1 szklanka śmietanki kokosowej
-1 tabliczka białej czekolady
-2 łyżki mascarpone
Polewa czekoladowa
-10 dag masła
-3 łyżki cukru pudru
-3 łyżki mleka
-2 łyżki ciemnego kakao
-1 czubata łyżeczka żelatyny
Dodatkowo
-wafelki z kremem kakaowym od Dr Gerard opakowanie
-½ szklanki dżemu wiśniowego
-wafelki z kremem kokosowym w białej czekoladzie 2-3 sztuki
Sposób przygotowania: ciasto: masło przekładam do rondelka i rozpuszczam, a następnie studzę. Jajka wbijam do miski, wsypuję cukier i ubijam na gęstą, puszystą pianę. Mąkę mieszam z kakao oraz proszkiem do pieczenia, stopniowo przesiewam do masy jajecznej, delikatnie mieszam, na sam koniec dodaję wystudzone masło i mieszam. Masę wlewam na wyłożoną papierem tortownicę (średnica około 23 cm). Piekę w nagrzanym piekarniku do 180 stopni przez 30 minut. Po wystudzeniu przecinam na dwa blaty. Krem kokosowy: śmietanę kremówkę mieszam ze śmietanką kokosową w rondelku i podgrzewam. Do ciepłej masy dodaję kawałki białej czekolady i mieszam do rozpuszczenia. Studzę i chłodzę dokładnie w lodówce, a następnie dodaję zimny serek mascarpone i miksuję do uzyskania gęstego kremu. Na paterze umieszczam pierwszy blat ciasta, który smaruję połowę dżemu wiśniowego, nakładam połowę kremu i układam wafelki z kremem kakaowym, wykładam resztę dżemu i drugą połowę kremu i przykrywam drugim blatem ciasta. Torcik wkładam do lodówki. Polewa: żelatynę zalewam mlekiem i odstawiam do spęcznienia. Resztę składników umieszczam w rondelku i podgrzewam w kąpieli wodnej, aż składniki się połączą, a następnie dodaję spęczniałą żelatynę i mieszam do momentu uzyskania gładkiej masy. Gotową polewą smaruję wierzch torcika i dekoruję pokrojonymi na małe kwadraty wafelkami z kremem kokosowym. Schładzam dokładnie w lodówce. Do przygotowania tych słodkości wykorzystajcie najlepsze słodycze od Dr Gerarda. Polecam i życzę smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz