W weekend odwiedziłam przyjaciółkę, która podała do kawy wyśmienity sernik z torcikami czekoladowymi i masą kajmakową posypaną pokruszonymi andrutami czekoladowymi. Sernik tak bardzo mi smakował, że musiałam zabrać przepis i go przygotować. Może i Wy spróbujecie? Oto potrzebne składniki:
Spód
-1,5 szklanki mąki pszennej
-pół szklanki cukru
-100 g masła
-1 jajko
-2 łyżki kwaśnej śmietany 18%
-1 łyżeczka proszku do pieczenia
-szczypta soli
-50 g słonecznika
Masa serowa
-1 kg twarogu
-3 jajka
-1 szklanka cukru
-2 szklanki mleka
-1 budyń waniliowy
-pół szklanki oleju
Masa kajmakowa
-510 g masy kajmakowej
-100 g masła
Dodatkowo
-torcik czekoladowy od Dr Gerard około 24 sztuki
-andruty czekoladowe od Dr Gerard 5-6 sztuk
Sposób przygotowania: słonecznik wysypuję na suchą patelnię i podprażam do zarumienienia, często mieszając. Podprażony słonecznik odstawiam do wystudzenia. Spód: do miski wsypuję mąkę, proszek do pieczenia, cukier, dodaję pokrojone masło, śmietanę, jajko, sól, 50 g uprażonego i wystudzonego słonecznika i zagniatam ciasto. Blachę (22/33 cm) smaruję masłem i wykładam papierem do pieczenia. Do tak przygotowanej formy przekładam ciasto. Blachę z ciastem schładzam, a następnie wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piekę 20 minut. Podpieczony spód wyjmuję z piekarnika i studzę. Masa serowa: do miski przekładam zmielony twaróg, dodaję jajka, cukier, mleko, olej, budyń i miksuję do połączenia składników. Masę serową wylewam na podpieczony spód. Blachę z ciastem wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piekę 60 minut. Upieczony sernik wyjmuję z piekarnika i odstawiam do całkowitego wystudzenia, a następnie układam torciki czekoladowe pokrojone na mniejsze kawałki. Masa kajmakowa: do miski przekładam masło i ucieram, następnie po łyżce dodaję masę kajmakową. Masło z kajmakiem miksuję do uzyskania gładkiego kremu. Krem kajmakowy wykładam na torciki. Wierzch ciasta posypuję pokruszonymi andrutami. Przed podaniem schładzam minimum 2 godziny. Rodzinka była zachwycona. A do przygotowania koniecznie wykorzystajcie przepyszne słodycze od Dr Gerarda. Polecam i życzę smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz