poniedziałek, 7 stycznia 2019

sylwestrowo

Razem z moją żoną Kasią i szóstką naszych przyjaciół, zostaliśmy zaproszeni przez naszych super znajomych Anię i Grzegorza którzy mają swoją dużą restaurację wraz z pięknym dużym hotelem na imprezę sylwestrową. Dzień przed sylwestrową nocą  nasze. Piękne żony poszły kupić sobie jakieś super wystrzałowe kreację, oczywiście sukienki. Bankiet zaczynał się o 20:00, 31 grudnia, a kończył 1 stycznia o 5:00 rano. Zamówiliśmy sobie taksówki które dowiozly nas do restauracji przed 20:00. Impreza zaczęła się od ciepłego pysznego Dania, po którym orkiestra składająca się z czterech osób zaprosiła wszystkich na parkiet do tańca. Na stołach znajdowały się również Słodycze z firmy Dr.Gerard, sporo tańczyliśmy, a także jedliśmy bo było mnóstwo bardzo dobrego jedzenia na zimno i gorąco. O północy był piękny pokaz sztucznych ogni, po którym podano sernik z różową truskawkową pianką,a przepis można znaleźć na stronie firmy Dr. Gerard,życzę smacznego"Składniki
Sernik:1 kg sera twarogowego tłustego trzykrotnie mielonego
1 szklanka cukrucukier waniliowy
2 budynie waniliowe bez cukru,1 szklanka mleka,4 jajka
100 g masła,ciasteczka Maślane Listki dr Gerard
Pianka:1 galaretka truskawkowa lub pomarańczowa
2 łyżeczki żelatyny,1/2 kg truskawek zblendowanych
300 g jogurtu greckiego
Sposób przygotowania:W garnku rozpuścić masło, następnie dodać cukier, cukier waniliowy, twaróg, jajka – PRZEZ CAŁY CZAS ENERGICZNIE MIESZAĆ! (można użyć miksera w razie powstałych grudek)
Do gotującej się masy na koniec dodać budyń rozpuszczony w mleku, ciągle mieszając.
Gdy masa ponownie się zagotuje i zacznie gęstnieć ściągnąć ją z ognia (masa zgęstnieje gdy ostygnie i postoi w lodówce!)
Blaszkę włożyć papierem, następnie wyłożyć pokruszonymi ciasteczkami. Lekko przestygniętą masę przelać do formy, na wierzchu posypać pokruszonymi ciastkami i lekko obciążyć.
Zostawić do ostygnięcia.Galaretkę i 2 łyżeczki żelatyny rozpuścić wg przepisu, ale zmniejszyć ilość wody o połowę, następnie poczekać aż ostygnie.Zblendowane truskawki połączyć z jogurtem i dodać do tego zupełnie wystygniętą, ale jeszcze płynną galaretkę, wszystko dobrze wymieszać, wylać na ostygnięty sernik i wstawić na noc do lodówki".

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz