środa, 14 kwietnia 2021

Przepyszne ciasto

Wyjątkowo przepyszne ciasto z wiórkami kokosowymi, kremem budyniowym, słodkim kajmakiem, kokosowymi ciastkami i herbatnikami z kremem. Idealne do popołudniowej kawy lub herbaty w zimny, pochmurny dzień. Wypróbujecie? Oto potrzebne składniki:

Biszkopt
-6 białek
-200 g wiórków kokosowych
-100 g cukru
-szczypta soli
-50 g płatków migdałowych
-ciastka Pryncypałki od Dr Gerard kokosowe 111 g

Krem
-2 szklanki mleka
-6 żółtek
-300 g śmietany 30%
-100 g cukru
-łyżka mąki pszennej
-3 łyżki mąki ziemniaczanej
-220 g masła lub margaryny

Dodatkowo
-podłużne herbatniki od Dr Gerard z kremem śmietankowym 2 opakowania
-400 g masy kajmakowej
-ciastka Pryncypałki od Dr Gerard kokosowe 74 g

Sposób przygotowania: białka ubijam na sztywno z dodatkiem soli, stale ubijając, stopniowo dodaję cukier, wiórki kokosowe oraz płatki migdałowe i mieszam szpatułką. Na koniec dodaję posiekane ciastka Pryncypałki kokosowe i mieszam. Ciasto przelewam do formy (około 23/33 cm) wyłożonej papierem do pieczenia i piekę około 30 minut w temperaturze 170 stopni. Odstawiam do wystudzenia. W 3/4 szklanki mleka mieszam żółtka oraz mąki i dokładnie mieszam. Resztę mleka gotuję wraz ze śmietaną 30% i z cukrem. Na gotujące się mleko wlewam mieszankę, stale mieszając, gotuję na małym ogniu, aż masa zgęstnieje. Odkładam do wystudzenia. Miękkie masło ucieram na gładką masę, ucierając, dodaję porcjami zimny budyń. Na biszkopt wykładam większą część kremu budyniowego, układam podłużne herbatniki w równych odstępach. W szpary między herbatnikami nakładam masę kajmakową, na herbatniki wykładam resztę kremu budyniowego. Wierzch posypuję pokruszonymi ciastkami Pryncypałkami. Ciasto przechowuję w lodówce, najlepsze po dokładnym schłodzeniu. Do przygotowania wykorzystajcie niepowtarzalne w smaku słodycze od Dr Gerarda. Polecam i życzę smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz