Szybki przepis na babkę.
Na babę drożdżową większość z nas ma swoje sprawdzone przepisy pochowane w tajnych zeszytach z rodzinnymi przepisami. Przeważnie przekazywane z pokolenia na pokolenie. A ja pijąc pyszną kawę z kardamonem oraz cynamonem i zajadając pyszne Pryncypałki dr Gerarda chciała bym podać też wiekowy przepis na pyszną, solidną babkę. Oto przepis:
1 kostka margaryny,
1i1/2 szklanki cukru,
2 szklanki mąki ziemniaczanej,
1 szklanka mąki pszennej,
6 jajek,
2 łyżki octu oraz 5 łyżek oleju do tego mały proszek do pieczenia i olejek cytrynowy czy waniliowy jaki lubimy.
Margarynę ucieramy z cukrem oczywiście tradycyjnie pałką drewnianą. Dodajemy po jednym jajku, Mąki mieszamy razem z proszkiem do pieczenia w osobnej misce. Dodajemy mąkę powoli ciągle ucierając. Na końcu dodajemy ocet, olej oraz olejek. Ciasto przekładamy do wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą formy oczywiście z kominem, dziurą. Po upieczeniu wystarczy babę posypać cukrem pudrem. Jest delikatna i pyszna. Długo utrzymuje świeżość.
A jak możemy urozmaicać przepisy na pyszne babki? Możemy dodać do nich kandyzowane owoce choć by pomarańcze lub skórkę z cytryny startą na tarce ale oczywiście wcześniej sparzoną. Ja lubię dodać rodzynki lub żurawinę. Raz możemy przygotować polewę z samego lukru białego albo dodać cytrynę i będzie cytrynowa. Roztopić czekoladę w kąpieli wodnej i nasza baba będzie czekoladowa. Za każdym razem będzie inna.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz