-150 g mąki pszennej
-100 g masła
-pół łyżeczki proszku do pieczenia
-łyżka cukru wanilinowego
-3 żółtka
-30 g cukru pudru
Galaretka
-600 g wiśni z kompotu
-3 galaretki wiśniowe
-500 ml gorącej wody
Krem
-500 ml kremówki
-250 g serka mascarpone
-4 łyżki cukru pudru
-1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
Dodatkowo
-ciastka Pasja wiśniowe od Dr Gerard opakowanie
-5-6 kostek ulubionej czekolady
-500 ml kremówki
-250 g serka mascarpone
-4 łyżki cukru pudru
-1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
Dodatkowo
-ciastka Pasja wiśniowe od Dr Gerard opakowanie
-5-6 kostek ulubionej czekolady
Sposób przygotowania: ciasto: składniki siekam, zagniatam i schładzam w lodówce. Ciasto wałkuję na wielkość blaszki (około 20/30 cm) wyłożonej papierem do pieczenia i piekę około 20 minut w 190 stopniach. Po upieczeniu odstawiam do wystudzenia. Ciasto ponownie wkładam do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Galaretka: galaretki rozpuszczam w 500 ml gorącej wody i studzę. Do tężejącej galaretki dodaję wiśnie z kompotem, tężejącą galaretkę wykładam na kruche ciasto i wkładam do lodówki do całkowitego stężenia. Na galaretce rozkładam ciastka Pasja wiśniowe. Krem: zimną śmietankę ubijam na puch, pod koniec ubijania dodaję mascarpone, cukier puder i ekstrakt waniliowy. Krem nakładam na ciastka. Wierzch posypuję startą czekoladą. Ciasto przechowuję w lodówce. Najlepszy smak uzyskacie gdy do przygotowania wykorzystacie słodycze od Dr Gerarda. Polecam i życzę smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz