Kruche ciasto to jedno z najpopularniejszych i najprostszych do przygotowania ciast w naszej kuchni.
Używa się go głównie do pieczenia szarlotek, ciast z owocami, serników, mazurków czy tart.
Aby było w pełni udane trzeba przestrzegać kilku zasad.
Przede wszystkim trzeba zachować proporcje wagowe to znaczy; 3 części mąki, 2 części.tłuszczu, 1 część cukru oraz jajka i proszek do pieczenia. Ciasta kruche piecze się głównie z mąki pszennej, ale śmiało można zamienić mąkę pszenną na mąkę krupczatkę.
Aby ciasto kruche było udane trzeba uważać, by tłuszcz nie był miękki, czy wręcz rozpuszczony, bo szybko wchłonie mąkę i ciasto będzie twarde, a nie kruche. Najlepiej tłuszcz wyjąć prosto z lodówki i wraz z mąką posiekać nożem dodać pozostałe składniki i szybko wyrobić ciasto.
Nie wygniatać tylko, dokładnie wszystkie składniki ze sobą połączyć.
Tak przygotowane ciasto wstawić do lodówki, aby się schłodziło co najmniej na 30 minut, wtedy będzie łatwo go rozwałkować.
Przed włożeniem do piekarnika ciasto dobrze jest ponakłuwać widelcem, gdyż w czasie pieczenia mogą powstać pęcherze powietrzne.
Ciasto kruche pieczemy w nagrzanym piekarniku do 200 stopni około 30 minut w zależności od wielkości blachy i nadzienia.
Po upieczeniu ciasto powinno być rumiane, jeśli jest blade to znaczy, że było za długo wyrabiane.
Trzeba bardzo uważać przy wyjmowaniu go z blachy, bo gdy będzie za ciepłe to może się nam połamać, najlepiej, żeby wystygło w blaszce.
Jeśli naprawdę nie mamy czasu na pieczenie kruchego ciasta to polecam kruche ciastka od dr Gerarda.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz