Sekrety wypieków –
co zrobić, by biszkopt był lekki i puszysty a ciasto owe nie
opadło?
Nie ma
jak dobrze zrobione ciasto drożdżowe, pachnące, ciepłe, najlepiej
ze swoimi owocami: porzeczką, rabarbarem lub kruszonką i
truskawkami. Podstawą ciasta drożdżowego są oczywiście świeże
drożdże, mąka, ciepłe mleko. A reszta to zależy jakie chcemy
uzyskać ciasto bardziej luksusowe to wtedy dajemy taką ilość
jajek, cukru czy innych dodatków. Aby drożdżówka była wyrośnięta
musimy dodać mąki dobrego gatunku. Jak to z tego rodzaju ciastem
bywa, pamiętam jak babcia zawsze mówiła, że kiedy je
przygotowujemy musi być w domu ciepło oraz produkty do jego użycia
miały temperaturę pokojową, ponieważ dopiero wtedy dobrze
wyrośnie. Ja często zagotowuję wodę w garnku, stawiam misę przy
piecu aby mogło dobrze wyrosnąć. Kiedy zwiększy swoja objętość
dwukrotnie wykładamy na wysmarowaną tłuszczem blachę, nakładamy
owoce i najlepszą kruszonkę. Pozostaje poczekać kiedy zapach
będzie roznosił się po całym domu.
Zastanawiam
si czy więcej pracy wymaga przygotowanie placka drożdżowego czy
ciasta biszkoptowego jedno jest pewne w to i w to ciasto wkładamy
serce. Potrzebujemy mąkę pszenna, mąkę ziemniaczaną oraz jajka,
cukier puder. Oczywiście oddzielamy białka od żółtek , dobrze je
ubijamy na sztywną pianę. Wyrośnięcie zależy od dokładnego
utarcia żółtek z cukrem oraz delikatnym wymieszaniu produktów.
Ciasto biszkoptowe musimy od razu piec. Pozostaje udekorować kremem
. Gotowe!
Polecam
także zajrzeć na stronie DESEROTEKI dr Gerarda znajdziemy
tam mnóstwo przepisów a jeden z nich możemy wykorzystać krem
orzechowy do naszego biszkopta.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz