piątek, 3 marca 2017

Sekrety wypieków - co zrobić........

Sekrety wypieków – co zrobić, by biszkopt był lekki i puszysty a ciasto owe nie opadło?

Nie ma jak dobrze zrobione ciasto drożdżowe, pachnące, ciepłe, najlepiej ze swoimi owocami: porzeczką, rabarbarem lub kruszonką i truskawkami. Podstawą ciasta drożdżowego są oczywiście świeże drożdże, mąka, ciepłe mleko. A reszta to zależy jakie chcemy uzyskać ciasto bardziej luksusowe to wtedy dajemy taką ilość jajek, cukru czy innych dodatków. Aby drożdżówka była wyrośnięta musimy dodać mąki dobrego gatunku. Jak to z tego rodzaju ciastem bywa, pamiętam jak babcia zawsze mówiła, że kiedy je przygotowujemy musi być w domu ciepło oraz produkty do jego użycia miały temperaturę pokojową, ponieważ dopiero wtedy dobrze wyrośnie. Ja często zagotowuję wodę w garnku, stawiam misę przy piecu aby mogło dobrze wyrosnąć. Kiedy zwiększy swoja objętość dwukrotnie wykładamy na wysmarowaną tłuszczem blachę, nakładamy owoce i najlepszą kruszonkę. Pozostaje poczekać kiedy zapach będzie roznosił się po całym domu.
Zastanawiam si czy więcej pracy wymaga przygotowanie placka drożdżowego czy ciasta biszkoptowego jedno jest pewne w to i w to ciasto wkładamy serce. Potrzebujemy mąkę pszenna, mąkę ziemniaczaną oraz jajka, cukier puder. Oczywiście oddzielamy białka od żółtek , dobrze je ubijamy na sztywną pianę. Wyrośnięcie zależy od dokładnego utarcia żółtek z cukrem oraz delikatnym wymieszaniu produktów. Ciasto biszkoptowe musimy od razu piec. Pozostaje udekorować kremem . Gotowe!
Polecam także zajrzeć na stronie DESEROTEKI dr Gerarda znajdziemy tam mnóstwo przepisów a jeden z nich możemy wykorzystać krem orzechowy do naszego biszkopta.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz