piątek, 4 stycznia 2019

Czym charakteryzuje się czekolada wysokiej jakości

Delektując się piernikami od firmy Doktor Gerard szukałem informacji na temat czekolady.Informacje znalazłem na stronie www.odzywianie.info.pl/.../art, (Czekolada jest jednym z przysmaków mylnie utożsamianych z wyrobami czekoladopodobnymi. Choć produkty te nie różnią się znacząco pod względem wyglądu i opakowania, to odmiennie smakują i zawierają nieco inne składniki. Co wiesz o czekoladzie? Czekolada jest wyrobem cukierniczym przygotowywanym z masła kakaowego, miazgi kakaowej oraz środka słodzącego i innych dodatkowych składników (np. orzechów, bakalii). Norma definiuje czekoladę jako "wyrób otrzymany z wyrobów kakaowych i cukrów, zawierający nie mniej niż 35% suchej masy kakaowej, w tym nie mniej niż 18% tłuszczu kakaowego i nie mniej niż 14% beztłuszczowej suchej masy kakaowej". Pierwsza czekolada została wyprodukowana w 1839 roku w Niemczech. Na sklepowych półkach można znaleźć cztery rodzaje czekolady - mleczną, deserową, gorzką i białą. Wyroby cukiernicze określane mianem białych czekolad zawierają niewielką ilość masła kakaowego oraz nie zawierają proszku kakaowego. Co zawierają poszczególne rodzaje czekolad Ciekawe kryteria jakości czekolady zostały zaproponowane przez brytyjską instytucję Academy of Chocolate. Czekolada dobrej jakości zawiera wyłącznie kakaowy tłuszcz. Nie zawiera ona innych tłuszczów roślinnych. Drugim kryterium jest procentowa zawartość kakao. Gorzka czekolada musi zawierać co najmniej 70% miazgi kakaowej, zaś mleczna minimum 25%. Produkt wysokiej jakości nie zawiera konserwantów, aromatów, barwników i innych sztucznych dodatków. W czasie produkcji należy uwzględnić pochodzenie, sposób obróbki i jakość ziaren kakaowca. Warto wybierać czekolady, które zawierają niewielką ilość tłuszczów trans, ponieważ powodują one wzrost poziomu cholesterolu oraz przyczyniają się do rozwoju miażdżycy i cukrzycy. Największe ilości tłuszczów trans znajdują się w nadziewanych czekoladach, wyrobach czekoladowych (np. pralinach, batonikach) oraz w białej czekoladzie. ?)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz